Privacy Policy

Effective Date: 01.05.2020

 

iComSec Website and Platforms Privacy Policy

1. Our Commitment to Your Privacy

 

  1. SSTY Secretarial Sdn Bhd [Registration no. 200701003498 (761496-M)] (hereinafter referred to as “iComSec”, “we”, “us” or “our”, as the case may be) is committed to protecting the privacy and security of your personal data.

  2. This Privacy Policy (“Policy”) describes how we collect, maintain, use, disclose and safeguard your personal data in connection with the use of our website https://iComSec.com.my or any direct sub-domains, subpages, redirected sub-domains, subpages and any other web display pages directly and indirectly correlated to https://iComSec.com.my (collectively, the “Platforms”) , including when you purchase a product or service or sign up to our newsletters. It also tells you about your rights and how the law protects your personal data stored in our servers.

  3. This Policy supplements other notices and terms (including our Website Terms of Use and Terms of Service) and is not intended to override them.

  4. This Policy is displayed and can be accessed on our Website as well as from the relevant links on the Platforms.

 

2. Your Consent Is Important

  1. At iComSec, we value your privacy and strive to protect your personal data in compliance with the laws of Malaysia.

  2. Before you use our services, please read this Policy in its entirety, which may help you make informed decisions about how we collect and process your personal data.

  3. iComSec will only collect and use your personal data in accordance with such laws (including the Personal Data Protection Act 2010), this Policy and/or the privacy terms in any agreement(s) that you may have or will enter with iComSec or the Platforms.

  4. This Policy explains:

    1. what kind of personal data we collect about you and how we collect it from you;

    2. the purpose of collecting your personal date;

    3. how we use your personal data;

    4. the parties that we disclose your personal data to;

    5. your rights in respect of your personal data; and

    6. the choices we offer, including how to access and update your personal data.

  5. We may revise and/or update this Policy from time to time and notice of such revision will be updated on our Website and/or the Platforms. Please take the time to familiarize yourself with the contents herein as well as any revisions and/or updates thereon.

  6. By providing us your personal data, using our products and/or services and communicating with us, you hereby consent to the processing of your personal data in accordance with this Policy.

  7. If you provide us information on behalf of someone else, you confirm that the other person has appointed you to act on his/her behalf and has agreed that you can:

    1. give consent on his/her behalf to the processing of his/her personal data;

    2. receive on his/her behalf any privacy notice; and

    3. give consent to the transfer of his/her personal data abroad.

  8. If you are a user of our Platforms, the provision of your personal data is voluntary. However, if you do not provide your personal data, we will not be able to process your personal data for the purposes outlined in this Policy and may cause us to be unable to provide products and/or services to or accept payments from you.

  9. If you are an agent, vendor, supplier, service provider or strategic partner, the provision of your personal data is mandatory and failure to provide your personal data may cause us to be unable to engage you to provide services and/or products or issue payments to you for services and/or products provided.

3. Personal Data Collection and Use

  1. As part of the registration of a user account with the iComSec website and/or the Platforms and in order to enable us to deal with your inquiries and/or to generally provide you with our products and/or services, we may need to and/or may be required to collect, record, hold, use, disclose and store (“process”) personal data and financial information about you, including but not limited:

    1. to establish your personal identification and background; and/or

    2. to establish your financial standing and creditworthiness (where required).

  2. We may, in the course of provision of the relevant services to you, collect the following personal information from you:

    1. contact information, such as your name, email address, mailing address and phone number;

    2. billing information, residential address, service address and billing address; and

    3. information about your business, such as company name, address, business nature and owner(s).

    4. including any other information as required by us from time to time for the purposes specified in this Clause 3.

  3. We may collect the personal information of third parties when you add the names of shareholders or beneficiaries on our order forms. Collection of any third party’s personally identifiable information may be necessary to process and register your order for certain products or services.

  4. The information you register may include information that may be used to identify an individual, such as name, personal identification number, residential address, service address, email, phone number etc. Furthermore, it may also include business information that you contribute which concerns business and personal relationships between yourself and other individuals and organisations (“User Data”).

  5. We may obtain this information from yourself and from a variety of sources, including but not limited to:

    1. through your relationship with us, for example information provided by you in enquiry/application/registration forms, when you sign up for a user account with us, when using our products and/or services, when taking part in our customer surveys, competitions, activities and promotions, when you message or communicate with us by phone, email or other correspondence methods and during financial reviews;

    2. through your verbal and/or written communications with us and/or our authorised agents or representatives;

    3. through any photos/videos collected by us and/or our authorised agents or representatives;

    4. from third parties connected with you, such as your employers, joint account holders, guarantors, subject to your prior consent;

    5. from an analysis of the way you use and manage your account(s) with us; and/or

    6. from such other sources in respect of which you have given your consent to disclose information relating to you and/or where not otherwise restricted.

  6. Do take note that the abovementioned instances do not purport to be exhaustive and sets out some common instances of when personal data about you may be collected.

 

4. How We Use Your Personal data?

 

  1. Other than as stated above, we may use your personal data for one or more of the following purposes:

  2. Where you are a user of the Platforms:

    1. to perform our obligations in respect of any contract entered into with you;

    2. to administer your user account;

    3. to send bills and receipts;

    4. to assess your order for any of our products and/or services we provide;

    5. to provide you with any products and/or services you have requested;

    6. to process your subscriptions and to deliver the products and/or services to you;

    7. to process payments relating to any products and/or services you have requested;

    8. to verify your financial standing through credit reference checks;

    9. to manage and maintain your relationship with us;

    10. to provide you with information on our and third-party’s products, services and offers which may be of interest to you;

    11. to improve our products and/or services and to develop new products and/or services;

    12. to notify you about benefits and changes to the features of our products and/or services;

    13. to notify you of software updates that affect services provided by us;

    14. to process your participation in any offers, competitions, events, activities, contests, polls, surveys or promotions;

    15. to protect or enforce our rights under your contract(s) with us, including to recover any debt owing to us

    16. to use Cookies (as defined herein) to enhance our processes, advertising, notifications, authentication, security and compliance, analytics and/or preference management;

    17. for crime detection, prevention, and prosecution purposes; and/or

    18. for any other purposes that are required or permitted by any law, regulations, guidelines and/or relevant regulatory authorities.

  3. Where you are our agent, vendor, supplier, service provider or strategic partner:

    1. for the purposes of engaging you to provide products and/or services to us or our users;

    2. to facilitate or enable any checks as may be required by us in order to engage you;

    3. to process payments relating to any products and/or services you have provided;

    4. to verify your financial standing through credit reference checks;

    5. to provide personalised feedback to you, so that you are able to identify specific areas for improvement;

    6. to contact you in relation to the provision of your products and/or services;

    7. for crime detection, prevention, and prosecution purposes; and/or

    8. for any other purposes that are required or permitted by any law, regulations, guidelines and/or relevant regulatory authorities.

  4. General:

    1. to respond to your enquiries, feedback and complaints;

    2. to improve the quality, efficiency and utilisation of our services;

    3. to maintain, update, consolidate and improve the accuracy of our database records;

    4. to produce data, reports and statistics which have been anonymised or aggregated in a manner that does not identify you as an individual;

    5. to conduct research for data analytical purposes including but not limited to data mining and analysis of your transaction with us;

    6. to meet the disclosure requirements of any law binding on us;

    7. for audit, compliance and risk management purposes;

    8. to assess financial and insurance risks;

    9. to transfer or assign our rights, interests and obligations under any of your agreement(s) with us;

    10. to protect or enforce our rights to recover any debt owing to us;

    11. to maintain the safety and security of our services;

    12. for crime detection, prevention and prosecution;

    13. to detect, prevent and address any technical issues arise from our services; and/or

    14. for any other purpose that is required or permitted by any law, regulations and/or guidelines.

  5. We have the right to use your photos, images and recordings for our marketing, advertising and publicity purposes without any payment of royalty or image fees to you. We may also publish your name and photo when you become a winner in a contest. If you do not agree to such use, please write to us.

  6. We will seek your separate consent for any other purposes which do not fall within the purposes stated above.

 

5. Disclosure of Your Personal data

 

  1. As part of providing you with our products and/or services and the management and/or operation of the same, we may disclose your personal data (to the extent necessary) to the following third parties:

    1. companies and/or organisations that act as our service providers, strategic partners and/or licensors;

    2. companies and/or organisations that assist us in providing value added services that you have requested;

    3. your advisers (including but not limited to accountants, valuers, adjustors, auditors, tax consultants, lawyers, bankers, financial advisers or other professional advisers) which are authorised by you;

    4. any person notified by you as authorised to give instructions or to use the account(s) or products and/or services on your behalf;

    5. any rating agency, insurer or insurance broker or direct or indirect provider of credit protection;

    6. any financial institutions, merchants, e-wallet service providers, VISA International Services Association, MasterCard International Incorporated and other card associations in relation to any credit card and/or debit card issued to you;

    7. any person connected to the enforcement or preservation of any of our rights under your agreement(s) with us;

    8. Immigration Department, Suruhanjaya Syarikat Malaysia ("SSM") and their appointed agencies; foreign embassies, consulates and their appointed agencies; and other relevant government departments/agencies, statutory authorities and industry regulators in connection with any investigation or enquiries;

    9. fraud and crime prevention agencies for the purposes of assessing the risk of crime, fraud and money laundering and this is a condition of us entering into any contract with you;

    10. our IT service providers who provide technical infrastructure services, software and development work, analyse how our services are used, or provide customer service to you; and/or

    11. other parties in respect of whom you have given your express or implied consent.

  2. With your authorisation, we may disclose your User Data (and any personal data related thereto) through our service to a third-party. If you authorise this disclosure, the use and disclosure restrictions contained in this Policy will not apply to such third party. We do not control the privacy practices of any third parties.

  3. We do not currently have any affiliates, but if we do in the future, we may disclose your personal data to a parent company, any subsidiaries or other companies under a common control (collectively, “Affiliates”), in which case we will require our Affiliates to honour this Policy.

  4. Your personal data may also be disclosed as part of any merger, acquisition, joint venture, debt financing, sale of iComSec or its business assets, as well as in the event of an insolvency, bankruptcy or receivership in which personal data could be transferred to third parties as one of our business assets. In such an event, we will attempt to notify you before your personal data is transferred, but you may not have the right to opt out of, or object to, any such transfer.

  5. The above Clauses 5.1 and 5.2 shall be subjected, at all times, to any laws (including regulations, standards, guidelines and/or obligations) applicable to iComSec (whether in or outside Malaysia).

 

6. Disclosure for Marketing and Promotional Purposes

 

  1. If you have given us your permission, we may contact you by mail, telephone, SMS, text/picture/video online instant messaging, email or other correspondence methods about our or our strategic partners’, sponsors’ or advertisers’ products, services, promotions, special offers, events or activities that may be of interest to you. In certain instances, we may disclose your personal data to our preferred merchants and/or strategic partners who may communicate with you to market their products, services, special offers, events, activities or promotions.

  2. We do not disclose, rent, sell or otherwise make available your personal data to third parties for direct marketing purposes.

  3. If you prefer not to receive any marketing communications, notifications and materials from us, you can opt out at any time.

  4. You may select whether or not you wish to continue to receive newsletters, updates, promotional materials, festive greetings or other communications. In addition, you may “opt out” of receiving any category of subscription, marketing or promotional email from us by following the unsubscribe instructions or using the unsubscribe links within the emails that we send to you. Please note, however, that as long as you remain as a user with us, you may not “opt out” of receiving user-related notifications and materials from us.

 

7. When Do We Disclose Your Personal data?

  1. Save as set out above, we will otherwise treat your personal data as private and confidential and will not disclose your information to anyone except in any of the following situations:

    1. where you have given permission for us to disclose your personal data in accordance with this Policy;

    2. where we are required or permitted to do so by law;

    3. where required or authorised by any order of court, tribunal or authority, whether governmental or quasi-governmental with jurisdiction over us;

    4. where it is required by companies and/or organizations that act as our agent/professional advisers (including but not limited to lawyers, accountants, auditors and/or other professional advisers) where authorized by you;

    5. where you may have violated the T&C or any contract(s), agreements etc. entered with us;

    6. where we may transfer rights and obligations under this Policy; and/or

    7. where we are required to meet our obligations to any relevant regulatory authority.

 

8. What If Personal Data Provided by You Is Incomplete?

  1. Where indicated, it is obligatory for you to provide your personal data to us to enable us to process your application or orders for our products and/or services. Should you decline to provide such obligatory personal data, we may not be able to process your application/request or provide you with such products and/or services.

  2. You confirm that all your personal data is true, accurate and complete and that none of the personal data provided is misleading or outdated. In the event of any change to your personal data, you will promptly update us.

9. Your Rights to Access and Correct Your Personal data

 

  1. We can assist you to access and correct your personal data provided to us, and the following will apply:

    1. You may have access to your personal data by making a request to enquiry@iComSec.com.my. subject to payment of the relevant processing fee (if applicable). We will use reasonable efforts to provide you with a copy of the requested personal data within twenty-one (21) days of receiving your duly completed Access Request Form and the processing fee.

    2. Please note that we may have to withhold access to your personal data in certain situations, for example when we are unable to confirm your identity or where information requested for is of a confidential nature or in the event where we receive repeated requests for the same information. Nevertheless, we will notify you of the reasons for not being able to accede to your request.

    3. Where your request for data access is successful and you are of the opinion that such personal data held by us is inaccurate, incomplete, misleading or where relevant, not up-to-date, you may make a request to correct such personal data.

    4. You can also assist us to keep your personal data (such as your current mailing address) up to date, as it will enable us to serve you better.

    5. In the event you wish to correct or update your personal data previously provided to us, you may write in or notify us at the e-mail address provided in Clause 9.1.1. We will use reasonable efforts to comply with your request to correct your personal data within twenty-one (21) days of receiving your written request.

    6. Please note that we may use our discretion in allowing the correction or update requested or may require further documentary evidence of the new information to avoid fraud and inaccuracy.

 

10. Exercising Your Choices in Respect of The Disclosure and Use of Your Personal data

 

  1. Subject always to our contractual rights and obligations under relevant laws and regulations, you may exercise your choice in respect of the disclosure, retention and use of your personal data by us. Should you wish to do so, kindly contact us at:

    1. Address : 2-25, Bangunan Wezmart, Jalan Puteri 7/15, Bandar Puteri, 47100 Puchong, Selangor, Malaysia

    2. Tel: : +603 8051 1593

    3. Email : enquiry@iComSec.com.my
      with the appropriate subject title and request.

 

11. Transfer of Personal Data
 

  1. Your personal data may be transferred to, stored, used and processed in a jurisdiction other than the jurisdiction of your company’s incorporation, your home nation or otherwise in the country, state and city in which you are present while using any services provided by us (“Alternate Country”), to companies under iComSec which are located outside of your home nation or Alternate Country and/or where iComSec’s servers and/or service providers and partners are located outside of your home nation or Alternate Country. You understand and consent to the transfer of your personal data out of your home nation or Alternate Country as described herein.

 

12. Cookies

 

  1. iComSec and third parties with whom we partner, may use cookies, web beacons, tags, scripts, local shared objects such as HTML5 and Flash (sometimes called “flash cookies”), advertising identifiers (including mobile identifiers such as Apple’s IDFA or Google’s Advertising ID) and similar technology (“Cookies”) in connection with your use of the Platforms. Cookies may have unique identifiers, and reside, among other places, on your computer or mobile device, in emails we send to you, and on our web pages. Cookies may transmit information about you and your use of our products and/or services, such as your browser type, search preferences, IP address, data relating to advertisements that have been displayed to you or that you have clicked on, and the date and time of your use. Cookies may be persistent or stored only during an individual session.

  2. iComSec may allow third parties to use Cookies on the Platforms to collect the same type of information for the same purposes iComSec does for itself. Third parties may be able to associate the information they collect with other information they have about you from other sources. We do not necessarily have any responsibility, access to or control over the Cookies they use.

  3. Additionally, we may share non-personally identifiable information from or about you with third parties, such as location data, advertising identifiers, or a cryptographic hash of a common account identifier (such as an email address), to facilitate the display of targeted advertising.

  4. If you do not wish for your personal data to be collected via Cookies on the Platforms, you may deactivate Cookies by adjusting your internet browser settings to disable, block or deactivate cookies, or by deleting your browsing history and clearing the cache from your internet browser. You may also be able to limit our sharing of some of this information through your mobile device settings.

 

13. Links to Third-Party Websites

 

The Platforms may contain links to third parties’ websites. Please note that we are not responsible for the collection, use, maintenance, sharing, or disclosure of data and information by such third parties. If you provide information directly to such sites, the privacy policy and terms of service on those sites are applicable and we shall not be responsible for the information processing practices or privacy policies of such sites.

 

14. Personal Data from Minors and Other Individuals

 

  1. As a parent or legal guardian, please do not allow minors (individuals under eighteen (18) years of age) under your care to submit personal data to iComSec and/or the Platforms. In the event that such personal data is provided to iComSec and/or the Platforms, you hereby consent to the processing of the minor’s personal data and personally accept and agree to be bound by this Policy and take responsibility for his or her actions.

  2. In some circumstances you may have provided personal data relating to other individuals (such as your spouse, family members, friends, business partners, shareholders or directors) and in such circumstances you represent and warrant that you are authorised to provide their personal data to iComSec and/or the Platforms and you have obtained their consent for their personal data be processed and used in the manner as set forth in this Policy.

 

15. Enquiries or Complaints
 

Should you have any query, concerns or complaints in relation to this Policy or how we handle your personal data, kindly contact us at our e-mail address provided above.

 

16. Amendment and Language

  1. iComSec shall have the right to modify, update or amend the terms of this Policy at any time by placing the updated Policy on the Platforms. By continuing to communicate with iComSec, by continuing to use iComSec’s products and/or services following the modifications, updates or amendments to this Policy, such actions shall signify your acceptance of such modifications, updates or amendments.

  2. In the event of any conflict between the English and other language versions (such as Bahasa Malaysia) of this Policy, the English version shall prevail and take precedence over any other language versions.

Tarikh kuatkuasa: 01.05.2020
Dasar Privasi Laman Sesawang iComSec dan Laman-Laman Sesawang yang berkenaan

 

1. Komitmen kami terhadap privasi anda

  1. SSTY Secretarial Sdn Bhd [No. Pendaftaran: 200701003498 (761496-M)] (selepas ini dirujuk sebagai “iComSec”, “kita” atau “kami” seperti mana yang sesuai) bertekad dan berusaha untuk melindungi privasi dan maklumat peribadi anda.

  2. Dasar Privasi (“Polisi”) ini menerangkan cara kami memproses maklumat peribadi yang dikumpulkan semasa penggunaan perkhidmatan melalui laman web kami https:// iComSec.com.my, termasuk rangkaian telekomunikasi kami secara langsung atau tidak, aplikasi, atau mana-mana laman web kami (secara kolektifnya dirujuk sebagai “Platforms”) termasuk apabila pembelian atau pelangganan buletin kami. Polisi ini juga menjelaskan hak privasi anda yang berhubung kait dengan maklumat peribadi dan bagaimana anda boleh menguatkuasakan hak anda.

  3. Sila baca Polisi ini bersama dengan Notis dan Terma (termasuk Syarat Penggunaan dan Syarat Perkhidmatan yang dipaparkan dalam laman web kami). Polisi ini di niat untuk digunakan sebagai isi tambahan kepada Notis dan Terma yang sedia ada.

  4. Polisi ini juga dipaparkan dan didapati dalam Platforms dan laman web kami.

 

2. Kepentingan Keizinan Anda

  1. iComSec mementingkan dan berusaha untuk melindung maklumat peribadi anda selaras dengan undang-undang Malaysia.

  2. Sila baca Polisi ini dengan keselurahan supaya anda dapat dimaklumkan bagaimana maklumat peribadi anda yang dikumpulkan dan diproseskan sebelum mengunakan perkhidmatan kami.

  3. iComsec hanya akan mengumpulkan dan mengunakan maklumat peribadi anda berselarasan dengan undang-undang Malaysia (termasuk Akta Perlindungan Data Peribadi 2010) dan Polisi dan/atau terma privasi yang didapati dalam Platforms atau perjanjian yang mungkin dan/atau yang akan dilaksanakan apabila perjanjian antara anda dan iComSec atau Platforms.

  4. Polisi ini menerangkan:

    1. Jenis maklumat peribadi anda yang dikumpulkan serta kenapa dan bagaimana maklumat berkenaan dikumpul;

    2. Tujuan pengumpulan maklumat peribadi anda;


    3. Bagaimana maklumat peribadi anda akan digunakan;


    4. Pihak Ketiga yang kami mungkin mendedahkan dan berkongsi maklumat peribadi anda; 


    5. Hak privasi anda yang berhubung kait dengan maklumat peribadi anda; dan


    6. Pilihan yang termasuk akses dan cara untuk mengemas kini maklumat peribadi anda.

  5. Kami berhak untuk mengemaskinikan Polisi ini dari semasa ke semasa. Sebarang perubahan akan dimaklumkan di laman web kami dan/atau Platforms. Sila mengambil masa untuk memahami isi disini dan dikemaskinian semasa ke semasa.
     

  6. Anda telah memberi izin kepada kami untuk menggunakan dan/atau memproseskan maklumat peribadi anda dengan pembekalan maklumat peribadi anda, pengunaan barang dan/atau kemudahan dan komunikasi antara kita.
     

  7. Sebagai wakil pihak ketiga, anda perlu memastikan bahawa pihak tersebut telah melantik anda sebagi wakilnya dan telah bersetuju bahawa anda boleh:-
     

    1. mengizinkan maklumat peribadi pihak tersebut diproseskan;

    2. menerima notis privasi untuk pihak tersebut; dan

      memberi keizinan untuk mengalihkan maklumat peribadi pihak tersebut ke luar negeri.

    3. Sebagai pengguna Platform kami, pembekalan maklumat peribadi anda dikira sebagai sukarela. Sekiranya anda tidak membekalkan maklumat peribadi anda, kami mungkin tidak dapat memberikan anda perkhidmatan kami sepertimana yang disebutkan di dalam Polisi ini.

    4. Pembekal maklumat peribadi adalah wajib sekiranya anda ialah ejen, penjual, pembekal, pembekal servis atau pekongsi strategik. Jikalau tidak kami mungkin tidak dapat menggunakan perkhidmatan anda ataupun membuat bayaran kepada anda seperti mana yang disebutkan di dalam Polisi ini.

3. Pengumpulan dan Pengunaan Maklumat Peribadi

  1. Maklumat yang diberikan atau diserahkan oleh anda misalnya melalui urusan dan perjanjian anda dengan kami, yang merangkumi maklumat yang diberikan semasa mendaftar sebagai pengguna di laman web iComSec secara sukarela mengizinkan kami supaya dapat memberikan anda perkhidmatan kami sepertimana yang disebutkan di dalam Polisi ini, untuk mengumpul, rekod, simpan, guna, dan pendedahan (“proses”) maklumat peribadi dan maklumat kewangan anda, termasuk tapi tidak terhad kepada:

    1. membuktikan pengenal peribadi dan latar belakang anda; dan/atau

    2. membuktikan maklumat kewangan anda dan kepercayaan kredit (“creditworthiness”) (dimana jikalau diperlukan).

  2. Data Peribadi yang kami kumpulkan atau boleh mengumpul untuk memberikan perkhidmatan kami termasuk tapi tidak terhad kepada:

    1. data hubungan peribadi termasuk nama, alamat e-mel, alamat surat-menyurat dan nombor telefon;

    2. maklumat penganihan seperti alamat penagihan, alamat kediaman dan alamat perkhidmatan;

    3. Maklumat perniagaan seperti nama syarikat, alamat syarikat, sifat perniagaan dan pemilik (pemilik-pemilik); dan

    4. Semua termasuk maklumat yang diperlukan dari semasa ke semasa untuk tujuan yang ditetapkan dalam fasal 3.

  3. Kami mungkin mengumpulkan maklumat peribadi pihak ketiga termasuk nama pemegang saham dan waris apabila anda mengisikan borang pesanan kami. Pengumpulan maklumat peribadi untuk pengenalan diri pihak ketiga mungkin diperlukan untuk proses dan pendaftaran menjalankan perkhidamatan kami seperti yang dipesankan di dalam borang pesanan.

  4. Maklumat pendaftaran termasuk maklumat yang mungkin digunakan untuk mengecam seorang individu seperti nama, nombor kad pengenalan, alamat kediaman, alamat perkhidmatan, alamat e-mel, nombor telefon dan sebagainya. Selanjutnya, ini mungkin termasuk maklumat perniagaan diberikan yang berkaitan dengan perniagaan dan hubungan peribadi antara anda dan individu dan organisasi lain (“Data Penguna”).

  5. Kami boleh memperolehkan maklumat yang berkaitan sama ada dari anda dan sumber lain termasuk tapi tidak terhad kepada:

    1. melalui hubungan kami, contoh seperti maklumat yang dikemukakan oleh anda dari sumber pertanyaan/borang permohonan/borang pendaftaran, pendaftaran penguna dengan kami, semasa mengunakan perkhidmatan kami, semasa membuat kaji selidik pelanggan, pertandingan, kegiatan dan promosi, semasa kami berhubungan melalui telefon atau mesej, e-mel ataupun cara korespondensi yang lain semasa kajian kewangan anda;

    2. melalui komunikasi antara anda dan ejen atau wakil pihak kami secara lisan dan/atau bertulisan;

    3. melalui gambar/video/perakaman yand dikumpul oleh ejen atau wakil pihak kami;

    4. dari pihak ketiga yang berhubungan dengan anda seperti maji-majikan pemegang akaun bersama, penjamin, tertakluk kepada keizinan anda;

    5. dari analisasi atas cara penyelenggaraan akaun anda dengan kami; dan/atau

    6. dari sumber lain, maklumat berkenaan dengan anda yang diberi dan diizinkan untuk didedahkan oleh anda jikalau terbatas atau tidak.

  6. Harap maklum bahawa sumber yang ditakluki diatas tidak dibatas dan ada keberangkalian lazim maklumat peribadi anda dapat dikumpulkan.

4. Bagaimana kami menggunakan maklumat peribadi anda?

  1. Selain daripada yang dikemukakan diatas, kami mungkin menggunakan maklumat peribadi anda untuk satu atau lebih dari satu tujuan seperti berikut:

  2. Dimana anda ialah pengguna Platforms:

    1. untuk melaksanakan kewajipan kami yang ditakluki dalam perjanjian dengan anda;

    2. untuk menguruskan akaun anda;

    3. untuk menghantar bil dan resit;

    4. untuk menaksir pesanan anda terhadap perkhidmatan yang ditawar oleh kami;

    5. untuk membekalkan perkhidmatan kami yang sedia ada yang diminta oleh anda;

    6. Untuk memproseskan langganan dan penghantaran perkhidmatan kepada anda;

    7. Untuk memproseskan pembayaran untuk perkhidmatan yang diminta oleh anda;

    8. Untuk mengesahkan status kewangan melalui pemeriksaan rujukan credit anda;

    9. Untuk menyelenggarakan dan memeliharakan hubungan kami;

    10. Untuk membekalkan informasi perkhidmatan pihak ketiga yang mungkin bermaanfaat untuk anda;

    11. Untuk meningkatkan kualiti perkhidmatan kami;

    12. Untuk memaklumkan anda tentang manfaat-manfaat dan penukaran kekhususan perkhidmatan kami;

    13. Untuk memaklumkan anda pengemaskinian perisian komputer yang menpengaruhkan perkhidmatan kami;

    14. Untuk memproseskan penyertaan anda dalam sebarang pertandingan, cabutan hadiah, kaji selidik atau panel pelanggan atau memberi maklum balas mengenai produk atau perkhidmatan kami;

    15. Untuk melindungi dan melaksanakan hak kami yang seperti ditakluki dalam perjanjian kita termasuk sebarang hutang kepada kami;

    16. Untuk menggunakan ‘Cookies’ (didefinisi disini) menaikkan taraf pemprosesan, pengiklanan, pemberitahuan, pengesahan, sekuriti dan pelaporan peraturan, analisi dan/atau pengutamaan pengurusan;

    17. untuk mengesan dan melindungi kami atau mana-mana pihak ketiga daripada kecuaian, penipuan, pencurian dan aktiviti-aktiviti haram lain

    18. Untuk kegiatan lain yang wajib atau diperlukann oleh mana-mana undang-undang, peraturan, garis panduan dan / atau pihak berkuasa peraturan yang berkenaan.

  3. Dimana anda ialah ejen, penjual, pembekal, pembekal servis atau pekongsi strategik kami:

    1. untuk tujuan melibatkan anda dalam pembekalan perkhidmatan kepada kami dan pengguna kami;

    2. untuk memudahkan dan membenarkan sebarang penyemakan yang diminta oleh kami untuk melibatkan kamu;

    3. untuk memproseskan pembayaran yang terlibat dalam perkhidmatan yand anda membekalkan;

    4. untuk mengesahkan status kewangan melalui pemeriksaan rujukan credit anda;

    5. untuk membekalkan maklum balas keperibadian kepada anda, supaya anda dapat mengenalpasti yang perkhidmatan anda boleh bertambah baik;

    6. untuk menghubungi anda tentang pembekalan perkhidatmatan anda;

    7. untuk mengesan dan melindungi kami atau mana-mana pihak ketiga daripada kecuaian, penipuan, pencurian dan aktiviti-aktiviti haram lain;

    8. Untuk kegiatan lain yang wajib atau diperlukann oleh mana-mana undang-undang, peraturan, garis panduan dan / atau pihak berkuasa peraturan yang berkenaan.

  4. Am:

    1. untuk menjawab pertanyaan atau maklum balasan;

    2. untuk menambah baik kualiti, kecekapan dan penggunaan perkhidmatan kami;

    3. untuk mengekalkan, mengemaskinikan, memperkukuhkan, dan menambah baik ketepatan rekod pangkalan data kami;

    4. untuk membekalkan maklumat, laporan dan statistik yang telah dikumpulkan dengan cara yang mengenali anda sebagai seorang individu;

    5. untuk menjalankan penyelidikan untuk tujuan analisis data termasuk tapi tidak terhad kepada perlombongan data dan analisis transaksi dengan kami;

    6. untuk bertemu untuk membuat pendedahan seperti yang dikehendaki oleh mana-mana Undang-undang yang Berkenaan;

    7. untuk tujuan audit, pelaporan peraturan dan pengurusan risiko;

    8. untuk menaksir risiko kewangan dan insurans;

    9. untuk peralihan atau penyerahan hak, minat dan kewajipan dalam perjanjian antara kita;

    10. untuk melindungi atau menguatkuasakan hak kami untuk memulihkan sebarang hutang kepada kami;

    11. Untuk mengekalkan keselamatan dan sekuriti perkhidmatan kami;

    12. untuk mengesan, mencegah dan pendakwaan;

    13. Untuk mengesan, menghalang dan membaikikan isu teknikal yang muncul dari perkhidmatan kami; dan/atau

    14. Untuk kegiatan lain yang wajib atau diperlukann oleh mana-mana yang diperlukann oleh mana-mana undang-undang, peraturan, garis panduan dan / atau pihak berkuasa peraturan yang berkenaan.
       

  5. Kami berhak untuk menggunakan gambar, imej dan rakaman untuk tujuan pemasaran, pengiklanan dan publisiti tanpa sebarang pembayaran royalti atau fii imej kepada anda. Kami juga mungkin menerbitkan nama dan gambar anda apabila anda ialah sala satu pemenang dalam pertandingan kami. Jikalau anda tidak membenarkan kegunaan seperti dinyatakan sila tulis kepada kami.
     

  6. Kami akan meminta keizinan anda untuk kebenaran untuk tujuan yang tidak dinyata diatas.
     

5. Pendedahan maklumat peribadi anda

  1. Sebagai sebahagian dari perkhidmatan yang kami menawarkan and pengurusan dan/atau operasi yang same, kami mungkin mendedahkan maklumat peribadi anda (dimana diperlukan) kepada pihak ketiga seperti berikut:
     

    1. syarikat dan/atau organisasi yang membekalkan perkhidmatan kepada kami, pekongsi strategik, dan/atau pemberi lesen;

    2. syarikat dan/atau organisasi yang membantu kami untuk membekalkan perkhidmatan nilai tambah yang diminta oleh anda;

    3. Penasihat anda (termasuk tetapi tidak terhad kepada penasihat, akauntan, penilai, pelaras, juruaudit, perunding cukai, peguam, pegawai bank, penasihat kewangan atau profesional yang lain) yang disahkan oleh anda;

    4. Wakil yang anda telah memberi notis kepada pihak kami untuk memberi arahan mengenai akaun atau perkhidmatan bagi pihak anda;

    5. Pelbagai agensi penarafan, syarikat insurans atau broker insurans atau penyedia perlindungan kredit secara langsung atau tidak langsung;

    6. Pelbagai institusi kewangan, pedagang, pembekal perkhidmatan e-wallet, VISA International Services Association, MasterCard International Incorporated dan kad-kad lain yang berkaitan dengan kad kredit dan / atau kad debit yang dikeluarkan kepada anda;

    7. Orang yang berkaitan dengan penguatkuasaan atau pemeliharaan hak kami dibawah perjanjian antara kita;

    8. Jabatan Imigresen, SSM dan wakil agensi mereka; kedutaan asing, konsulat dan wakil agensi mereka; dan jabatan / agensi kerajaan yang berkaitan, pihak berkuasa berkanun dan pengawal selia industri yang berkaitan dengan siasatan atau pertanyaan;

    9. agensi penipuan dan pencegahan jenayah untuk tujuan menilai risiko jenayah, penipuan dan pengubahan wang haram dan ini adalah syarat kami membuat kontrak dengan anda;

    10. pembekal perkhidmatan IT kami termasuk perkhidmatan infrastruktur teknikal, perisian dan kerja kemajuan dan analisis kecekapan perkhidmatan kami atau pembekalan perkhidmatan pelanggan kepada anda; dan/atau

    11. pihak lain berkenaan yang anda telah memberikan persetujuan tersurat atau tersirat anda.

  2. Dengan kebenaran anda Data Pengguna (dan maklumat peribadi yang berkaitan) melalui perkhidmatan kami kepada pihak ketiga . Sekatan penggunaan dan pendedahan yang terkandung di dalam Polisi tidak akan berpengaruh pihak ketiga tersebut jikalau anda memberi kebenaran pendedahan maklumat ini. Kami tidak mengawal amalan privasi pihak ketiga.
     

  3. Setakat masa ini kami tidak mempunyai sekutu, sekira persekutuan dikukuhkan pada masa depan, kami mungkin akan mendedahkan maklumat peribadi anda kepada syarikat induk, anak syarikat, syarikat-syarikat berkaitan ataupun syarikat lain di bawah kawalan bersama (secara kolektif, "Gabungan"). Gabungan akan diwajibkan untuk menguatkuasakan Polisi ini.
     

  4. Maklumat peribadi anda mungkin didedahkan sebagai sebahagian daripada penggabungan, pengambilalihan, usaha sama, pembiayaan hutang, penjualan iComSec atau aset perniagaannya, serta sekiranya berlaku pemuflisan, kebangkrutan atau penanggungan maklumat peribadi dapat dipindahkan ke pihak ketiga sebagai salah satu aset perniagaan kami. Sekiranya berlaku, kami akan berusaha untuk memberitahu anda sebelum data peribadi anda dipindahkan, tetapi anda mungkin tidak berhak memilih untuk tidak memilih, atau menolak, pemindahan tersebut.
     

  5. Fasal 5.1 dan 5.2 sentiasa ditakluk kepada undang-undang (termasuk semua peraturan, piawaian dan garis panduan kewajipan yang berkenaan dengan iComSec (sama ada di dalam atau di luar Malaysia).
     

6. Pendedahan bertujuan untuk Pemasaran dan Promosi

  1. Jikalau anda telah memberi kebenaran kepada kami, kami mungkin akan menghubungi anda melalui surat, telefon, SMS, pesanan segera dalam talian teks / gambar / video, e-mel atau kaedah korespondensi lain mengenai produk, perkhidmatan, rakan penaja atau pengiklan strategik kami, penaja atau pengiklan kami, promosi, tawaran istimewa, acara atau aktiviti yang mungkin menarik bagi anda. Dalam keadaan tertentu, kami mungkin mendedahkan maklumat peribadi anda kepada peniaga pilihan kami dan / atau pekongsi strategik yang mungkin berkomunikasi dengan anda untuk memasarkan produk, perkhidmatan, tawaran istimewa, acara, aktiviti atau promosi mereka.

  2. Kami tidak mendedahkan, sewa, jual atau menyediakan maklumat peribadi anda kepada pihak ketiga untuk tujuan pemasaran langsung.

  3. Sekiranya anda memilih untuk tidak menerima komunikasi, pemberitahuan dan bahan pemasaran dari kami, anda boleh menarik diri bila-bila masa.

  4. Anda boleh memilih sama ada mahu terus menerima buletin, kemas kini, bahan promosi, ucapan perayaan atau komunikasi lain atau tidak. Anda juga boleh menarik diri bila-bila masa komunikasi tersebut dengan mengikuti arahan berhenti berlangganan atau menggunakan pautan berhenti berlangganan dalam e-mel yang kami kirimkan kepada anda. Harap maklum bahawa selama anda ialah pengguna kami, anda mungkin tidak boleh menarik diri daripada pemberitahuan dan bahan yang berkaitan dengan pengguna dari kami.

7. Bila kami akan mendedahkan maklumat peribadi anda?

 

  1. Kecuali seperti dinyatakan diatas, kami akan menganggap maklumat peribadi anda sebagai rahsia dan sulit dan tidak akan mendedahkan maklumat anda kepada sesiapa kecuali dalam situasi berikut:

    1. anda teleh memberi kebenaran kepada kami yang seperti di dalam Polisi ini;

    2. pendedahan seperti yang dikehendaki oleh mana-mana Undang-undang yang Berkenaan;

    3. dimana kami dikehendaki oleh perintah mahkamah atau tribunal atau penguatkuasa sama ada pemerintahan atau kuasi-pemerintah dengan bidang kuasa ke atas kita ;


    4. dimana kami dikehendaki oleh syarikat dan/atau organisasi yang bertindak sebagai ejen/penasihat kami (termasuk tetapi tidak terhad kepada peguam, akauntan, juruaudit, dan profesional lain yang dibenarkan oleh anda.

    5. Dimana anda telah melanggar terma dan syarat atau sebarang perjanjian, persetujuan dan sebagainya antara kita;

    6. Dimana kami mungkin memindahkan hak dan kewajipan di bawah Polisi ini; dan/atau

    7. Dimana dikehendaki untuk mematuhi kewajipan kami kepada badan penguatkuasa.

 

8. Jikalau maklumat peribadi anda tidak lengkap

 

  1. Dimana ditunjukkan, ia adalah anda wajib untuk memberikan data peribadi anda kepada kami untuk membolehkan kami memproses permohonan atau pesanan anda untuk perkhidmatan kami. Sekiranya anda menolak kewajipan pemberian maklumat peribadi ini, kami mungkin tidak dapat memproses permohonan dan/atau memberikan perkhidmatan kami

  2. Anda mengesahkan bahawa semua maklumat peribadi anda adalah benar, tepat dan lengkap dan tidak ada maklumat peribadi yang diberikan mengelirukan atau lapuk. Sekiranya terdapat perubahan pada maklumat peribadi anda, anda akan segera memberitahu kami supaya pengemaskini boleh dilakukan.
     

9. Hak Anda untuk Mengakses dan Memperbetulkan data Peribadi Anda
 

  1. Kami boleh membantu anda mengakses dan memperbetulkan maklumat peribadi anda yang diberikan kepada kami, dan perkara berikut akan berlaku:
     

    1. anda mungkin boleh membuat permintaan ke enquiry@iComSec.com.my tertakluk kepada bayaran pemprosesan (jika ada). Kami akan menggunakan usaha yang wajar untuk memberi anda salinan maklumat peribadi yang diminta dalam masa dua puluh satu (21) hari setelah menerima Borang Permintaan Akses anda yang lengkap dengan bayaran pemprosesan.

    2. Harap maklum bahawa kami mungkin menghalang akses maklumat peribadi anda dalam situasi tertentu sebagai contoh apabila kami tidak dapat mengesahkan pengenalan anda atau maklumat yang disifat rahsia atau sekiranya kami menerima permintaan berulang untuk maklumat yang sama. Kami akan memberitahu anda mengenai alasan tidak dapat memenuhi permintaan anda.

    3. Sekiranya permintaan anda untuk akses data berjaya dan anda berpendapat bahawa maklumat peribadi yang kami simpan tidak tepat, tidak lengkap, mengelirukan atau lapuk anda boleh membuat permintaan untuk mengemaskinikan maklumat peribadi tersebut.

    4. Anda juga boleh membantu kami untuk mengemas kini maklumat peribadi anda (seperti alamat surat-menyurat anda), pembantuan anda membolehkan kami melayani anda dengan lebih baik.

    5. Sekiranya anda ingin memperbetulkan atau mengemas kini data peribadi yang sebelumnya diberikan kepada kami, anda boleh menulis atau memberitahu kami melalui alamat e-mel yang disediakan di fasal 9.1.1. Kami akan menggunakan usaha yang wajar untuk memenuhi permintaan anda untuk membetulkan maklumat peribadi anda dalam masa dua puluh satu (21) hari setelah menerima permintaan bertulis anda.

    6. Harap maklum bahawa kami mungkin menggunakan budi bicara kami dalam membenarkan pembetulan atau kemas kini yang diminta yang memerlukan bukti dokumentari lebih lanjut mengenai maklumat baru untuk mengelakkan penipuan dan ketidaktepatan.

 

10. Menguatkuasakan hak anda mengenai Pendedahan dan Penggunaan Maklumat Peribadi anda

  1. Tertakluk sentiasa kepada hak menurut kepada perjanjian dan kewajipan seperti yang dikehendaki oleh mana-mana Undang-undang yang berkenaan, anda berhak untuk memilih cara pendedahan pembendungan dan pengunaan maklumat peribadi oleh kami. Jikalau anda ingin berbuat demikian sila hubungi kami di:

    1. Alamat : 2-25, Bangunan Wezmart, Jalan Puteri 7/15, Bandar Puteri, 47100 
 Puchong, Selangor, Malaysia

    2. Telefon : +603 8051 1593

    3. E-mel : enquiry@iComSec.com.my

      Dengan tajuk dan permintaan yang sesuai.


       

11. Pemindaan Maklumat Peribadi

Maklumat peribadi anda mungkin dipindahkan ke, disimpan, digunakan dan diproses dalam bidang kuasa selain daripada bidang perbadanan syarikat anda, negara asal anda atau sebaliknya di negara, negeri dan bandar di mana anda berada semasa menggunakan perkhidmatan yang disediakan oleh kami ( "Negara Alternatif"), kepada syarikat dibawah iComSec yang terletak di luar negara asal anda atau Negara Alternatif dan / atau di mana pelayan iComSec dan / atau pembekal perkhidmatan dan rakan kongsi terletak di luar negara asal atau Negara Alternatif anda. Anda memahami dan menyetujui pemindahan maklumat peribadi anda dari negara asal atau Negara Alternatif seperti yang dinyatakan di sini.

 

12. Cookies (“Kuki”)

 

  1. iComSec dan pihak ketiga yang ialah rakan kongsi kami, mungkin menguna kuki, teg pixel, tegs objek bersama tempatan seperti HTML5 dan Flash (kadang-kadang disebut sebagai kuki kilat) termasuk pengecam mudah alih seperti IDFA Apple atau ID Iklan Google) dan teknologi serupa ("Kuki") dalam hubungan dengan penggunaan Platform oleh anda. Kuki tersebut mungkin mempunyai pengecaman yang terletak, antara tempatnya adalah komputer, telefon bimbit, e-mel yang kami ataupun di laman web kami. Kuki mungkin menghantar maklumat anda termasuk pengunaan perkhidaman kami seperti alamat IP; ID peranti; halaman yang dilihat; maklumat browsing; jenis browser; sistem operasi; penyedia perkhidmatan internet; penanda waktu; URL rujukan; dan data lokasi bergantung pada peranti yang anda gunakan. Kuki mungkin berterusan atau disimpan hanya semasa sesi individu.
     

  2. iComSec mungkin membenarkan pihak ketiga tertentu untuk meletakkan Kuki. Tujuannya adalah untuk pengumpul maklumat yang sama seperti iComSec. Pihak ketiga juga mungkin dapat mengaitkan maklumat anda dari sumber lain.Kami tidak semastinya mempunyai tanggungjawab keatas kawalan dan kegunaan Kuki pihak ketiga tersebut.
     

  3. Selain itu, kami mungkin berkongsi maklumat bukan peribadi dari atau tentang anda dengan pihak ketiga, seperti maklumat lokasi, pengecam iklan, atau hash kriptografi pengenal akaun (seperti alamat e-mel), untuk memudahkan paparan iklan yang disasarkan .
     

  4. Jika anda tidak ingin maklumat peribadi anda dikumpulkan melalui Kuki terdapat dalam Platforms, anda boleh nyahaktifkan Kuki tersebut dengan membuat pengubahsuaian pada tetapan browser anda antaranya adalah membuat sekatan, mematikan ataupun memadamkan dan mengosongkan sejarah pelayaran. Anda juga boleh menghadkan perkongsian maklumat kami dengan mengubahsuai tetapan telefon bimbit anda.
     

13. Pautan kepada Laman Web Pihak Ketiga
 

  1. Platforms kami mungkin mengandungi pautan ke laman web pihak ketiga yang tidak dikendalikan oleh kami. Harap maklum bahawa kami tidak mempunyai kawalan atas pemprosesan samaada pengumpulan, penggunaan, penyelenggaraan, kongsian ataupun pendedahan maklumat peribadi anda oleh laman web tersebut. Sila baca Dasar Privasi dan terma perkhidmatan pihak tersebut sekiranya anda ingin membekalkan maklumat kepada laman web tersebut dan sila dimaklumkan bahawa kami tidak bertanggungjawab terhadap ke atas laman web dan perkhidmatan pihak ketiga atau amalan privasi mereka.

     

14. Maklumat peribadi dari kanak-kanak bawah umur dan individu lain

  1. Sebagai ibubapa ataupun penjaga sah, sila jangan membenarkan kanak-kanak bawah umur (individu yang berumur lapan belas tahun (18) dan kebawah) dibawah perlindungan anda memberi maklumat peribadi kepada iComSec dan/atau Platforms. Jikalau terdapat sebarang maklumat peribadi dibekalkan kepada iComSec dan/atau Platform anda dianggap bersetuju dengan pengunaan maklumat peribadi kanak-kanak tersebut dan akan secara peribadi menerima dan bersetuju untuk mematuhi Polisi ini dan bertanggungjawab keatasan sebarang kegiatan kanak-kanak tersebut.

  2. Dalam keadaan anda membekalkan maklumat peribadi berkaitan dengan orang lain (contohnya, suami atau isteri, ahli keluarga, kawan, rakan niaga, pemegang saham atau pengarah) anda akan dikenali sebagai wakil dan diizinkan untuk mendedahkan maklumat peribadi mereka kepada iComSec dan/atau Platforms untuk mengunakan maklumat peribadi dan memproseskan maklumat tersebut mengikuti terma yang ditakluki dalam Polisi ini.

15. Pertanyaan dan Aduan
 

  1. Sekiranya anda mempunyai sebarang soalan, kerisauan ataupun aduan mengenai Polisi ini atau cara kami mengunakan maklumat peribadi anda sila hubungi kami melalui e-mel yang disedia ada di fasal 10.
     

16. Pindaan dan Bahasa

 

  1. iComSec berhak untuk mengubahsuai, mengemaskinikan atau membuat sebarang pindaan terma Polisi dari semasa ke semasa. Pengemaskinian Polisi ini akan diterbit didalam Platforms. Penerusan komunikasi dengan iComSec dan mengguna perkhidamtan iComSec selepas pengubahsuaian, pengemaskinian atau pindaan terma Polisi adalah akuan anda dianggap bersetuju dengan perubahan tersebut tanpa syarat.

  2. Jikalau terdapat sebarang percanggahan antara Bahasa Inggeris dan versi bahasa lain (contohnya Bahasa Melayu) Polisi ini, versi Bahasa Inggeris akan diguna pakai dan berkuat kuasa.